Filosofiakahvila

JUURET PARIISISSA

Nykymuotoisen FiloCafen juuret ovat Ranskassa ja Pariisissa 1990-luvulta. Filosofian tohtori Marc Sautet vei filosofiset keskustelut yliopistosta ulos kahvilaan. Hän järjesti keskusteluja Cafe de Pharesissa. Keskusteluihin osallistui noin 200 ihmistä.

Ajatuksena oli antaa mahdollisuus ihmisille kokoontua yhteen ja puhua muiden kanssa arvoista, jotka olivat päteviä jo Antiikin Kreikassa ja ovat edelleenkin pinnalla. Filosofisten kahviloiden yksi idea on ylläpitää yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden käsittelemistä.

FILOCAFEN ALKU SUOMESSA

Vuoden 2000 keväällä Filosofiakahvila rantautui Helsinkiin Svenska Teaternin yhteydessä toimivaan Cafe Kafkaan. Suomalaisen FiloCafe –toiminnan taustalla oli Sebastian Slotte. Hän oli yksi Suomen filosofisen praktiikan yhdistyksen perustajista. Helsingin Filosofiakahvila toteutettiin yhdessä Kriittisen korkeakoulun kanssa.

Alustajina oli suomalaisen filosofian tunnettuja nimiä: Ilkka Niiniluoto, Timo Airaksinen, Thomas Wallgren. Cafe Kafkan illat perustuivat alustukseen, ja sitä seuraavaan dialogiseen keskusteluun. Oman haasteensa toi se, että alustajien piti pystyä ilmaisemaan asiansa arkikielellä.

FILOCAFEN SYNTY TURUSSA

Tammikuussa 2013 Turun FiloCafe aloitti toimintansa Cafe Elegiassa filosofien FT Sari S. Mattilan ja FM Heikki Vuorila aloitteesta. Tammikuun teemana oli ”Onnellisuus”, jonka parissa kokoonnuttiin neljä kertaa.

38948689_1824685217598130_201440773705564160_n

Filosofi Heikki Vuorila piti kesällä 2018 Kesäkahvila Lempin tunnelmallisessa tilassa Harvaluodossa filosofisen keskustelun ”Ovatko harvaluotolaiset onnellisia?”